Julkaistu lehdessä 2/2025 - Uudistuva asuminen

Asuminen

Helsingin Muurarimestari

Avarrus Arkkitehdit


Omistusasuntoja

Arkkitehdit Pauli Siponen, Niilo Ikonen, Noona Lappalainen, Atte Aaltonen
Sijainti Mestarintie 19, Helsinki
Laajuus 2 976 m2
Valmistuminen 2024

Kuva: Tuomas Uusheimo

Avarrus Arkkitehdeilla oli visio pitkäikäisestä ja ekologisesti kestävästä kerrostalosta. Visio muuttui todeksi, kun perustamallemme Kestävät Kodit -rakennuttajayritykselle myönnettiin Oulunkylästä tontti Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman kautta.

Muurarimestarissa on käytetty kestäväksi todettuja teknisiä ratkaisuja, kuten painovoimaista ilmanvaihtoa ja massiivitiilimuurausta. Niiden lisäksi itse rakennuttamassamme kerrostalossa on panostettu toimiviin ja selkeisiin asuntopohjiin ja yhteistiloihin.

60–75 cm paksut ulkoseinät ovat pelkkää tiiltä ja laastia. Työmaan helpottamiseksi seiniin upotettiin betonipilareita, jotka kantavat paikalla valettuja välipohjia. 1900-luvun alun talojen tapaan massiivitiilirunko toimii passiivisena lämpövarastona talvella ja viilentävänä rakenteena kesällä.

Jokainen asunto avautuu vähintään kahteen ilmansuuntaan, mikä mahdollistaa tehokkaan ilmanoton ja läpituulettamisen. Painovoimaista ilmanvaihtoa on helppo säätää tilakohtaisesti. Sisäilman laatu on huomioitu asunnoissa myös välttämällä liimaa ja muovia sisältäviä rakennusaineita, kuten lastulevyä. Seinät on tasoitettu ja maalattu hengittävillä tuotteilla.

Pohjat on pyritty tekemään mahdollisimman linjakkaiksi ja yksinkertaisiksi. Huoneet ovat riittävän isoja ja tarkoituksenmukaisesti sijoiteltuja. Ylimmän kerroksen asunnot muistuttavat vanhempiin taloihin rakennettuja ullakkohuoneistoja vinoine kattoineen, kattolyhtyineen ja laajoine terasseineen.

Koko etelään ja lounaaseen suuntautuvaa julkisivua peittää parvekevyöhyke, joka suojaa kesäaikaan paahtavimmalta auringolta. Kaikilla asunnoilla on kookkaat parvekkeet, mutta erityisesti rakennuksen kulmien kaksiot ovat saaneet suuret ulkotilat kahteen suuntaan. 

Muurarimestari on osoitus siitä, että perinteiset hyväksi havaitut rakennustavat ja -tekniikat ovat mahdollisia myös tänä päivänä. ↙

Teksti Niilo Ikonen

Valokuvat Tuomas Uusheimo