Julkaistu lehdessä 5/2024 - Rajojen ylityksiä
Miten voin auttaa ulkomailta muuttanutta kollegaa?
Myös yksittäisen arkkitehdin on syytä pohtia keinoja, joilla voimme olla mukana rakentamassa inklusiivisempaa ammattialaa, kirjoittaa Arvind Ramachandran.
Käynnissä oleva maahanmuuttopolitiikan kiristys on osunut Suomessa asuvien ulkomaalaistaustaisten arkkitehtien näkökulmasta haastavaan aikaan, kun rakennusalalla on muutenkin töitä heikosti tarjolla. Vaikka lakimuutoksiin vaikuttaminen ja rakennusalan elvyttäminen eivät ole yksittäisen arkkitehdin käsissä, on silti syytä pohtia keinoja, joilla voimme olla mukana rakentamassa inklusiivisempaa ammattialaa.
Moni meistä tuntee jonkun kurssikaverin, tutun, työkaverin tai tiimin jäsenen, joka on muuttanut ulkomailta Suomeen. Voimme olla aktiivisempia näiden kollegoiden tukemisessa työn löytämisessä, uralla etenemisessä ja alalla viihtymisessä.
Vaikka joskus voi tuntua vaikealta tietää, mistä aloittaa, aina voi luottaa yksinkertaiseen kysymykseen: Voinko olla avuksi?
Voitko antaa kurssikaverille vinkkejä toimistoista, joilla on työtä tarjolla heikosta suhdanteesta huolimatta?
Tarvitseeko kollega vertaistukea uralla etenemiseen? Voitko työelämässä olevana kommentoida työtä etsivän portfoliota?
Voitko kokeneempana kollegana auttaa uraa aloittavaa suomalaisten rakennusmääräysten tuntemuksellasi?
Oletko aktiivinen ammattijärjestössä, ja pystytkö siellä viemään Suomessa toimivia kansainvälisiä arkkitehteja auttavia hankkeita eteenpäin?
Pystytkö toimiston vetäjänä vakiinnuttamaan käytäntöjä, jotka lisäävät tasa-arvoista kohtelua rekrytoinneissa ja työpaikalla?
Ratkaisevaa ei ole teon koko tai sen vaikutuksen mittakaava, vaan se, että mahdollisimman moni meistä lähtee mukaan alan moninaisuutta lisäävään tärkeään työhön. Tämä erityisesti, koska Suomeen muuttaneiden arkkitehtien kokemat haasteet ovat moninaisia, ja tilanteen parantaminen vaatii pitkäjänteisyyttä.
Yhteisellä panostuksella voimme kansainvälisten kollegoiden onnistumisen lisäksi kasvattaa suomalaisen arkkitehtuurialan resilienssiä, huomioida moninaistuvan yhteiskunnan tarpeet paremmin suunnittelutyössä ja lisätä valmiutta kohdata tulevaisuuden haasteita. ↙
ARVIND RAMACHANDRAN on Suomessa asuva intialainen arkkitehti, joka toimii TEKin Työelämän arkkitehtiraati TARin johtokunnan puheenjohtajana.