Julkaistu lehdessä 5/2024 - Rajojen ylityksiä

Artikkeli

Miten arkkitehtitoimisto voi työyhteisönä tukea monikulttuurisuutta? 

Gülcan Ozan

Monissa suomalaisissa arkkitehtitoimistoissa urakatto tulee ulkomaisille ammattilaisille usein vastaan jo alaisasemassa, kokemustasosta riippumatta, kirjoittaa Gülcan Ozan.

Suomessa ulkomaisten osaajien integroitumisen haasteena pidetään usein kielimuuria, mutta vielä tärkeämpää on ajattelutapojen ja kulttuuristen asenteiden muuttaminen. Äidinkieleni on turkki, ja puhun sujuvasti myös suomea ja englantia. Niinpä käytän päivittäisissä keskusteluissa työpaikalla kolmea kieltä. Vaikka suomen oppiminen oli haasteellista, kielimuuri ei ole ollut suurin haaste työurallani Suomessa. Enemmän siihen ovat vaikuttaneet ulkomaalaisiin kohdistuvat ennakkoluulot ja luottamuksen puute. 

Ulkomailta tulleet arkkitehdit saattavat huomata, että heidän asiantuntemustaan ei arvosteta tai tunnusteta riittävästi, koska heidän koulutustaustaansa tai kotimaansa ammatillisia käytäntöjä ei tunneta. Luottamuksen saavuttaminen suomalaisissa arkkitehtitoimistoissa voi viedä aikaa, vaikka puhuisi kieltä sujuvasti ja olisi tutkinto Suomesta. Niinpä projektipäälliköksi tai johtavaksi arkkitehdiksi yleneminen ulkomaalaisena Suomessa vaatii poikkeuksellista omistautumista. Monissa suomalaisissa arkkitehtitoimistoissa urakatto tulee ulkomaisille alan ammattilaisille usein vastaan jo alaisasemassa, kokemustasosta riippumatta. 

Olen itse onnekas saadessani työskennellä arkkitehtitoimistossa, jossa voin antaa panokseni ulkomaisena arkkitehtina. Työskentelemme ilmastokriisiin ja vastuullisuustavoitteisiin liittyvissä projekteissa. Lämpimämpään ja aurinkoisempaan ilmastoon sopeutuminen on Suomessa vielä varsin uusi haaste, kun taas eteläisemmissä maissa, kuten Turkissa, ilmiö on ollut tapetilla jo vuosisatojen ajan. Tutkimme tapoja tuoda etelän kaupunkien eloisuutta Suomeen ja keskustelemme miellyttävien ulkotilojen suunnittelusta rakennettaviin kohteisiin. 

Meidän täytyy muistaa, että kansainvälisyys on voimavara, ei haitta. Moninaisuus ruokkii innovointia, eikä homogeeninen työryhmä edistä kasvua. Kaikissa organisaatioissa ulkomaiset tiimin jäsenet ovat loistava mahdollisuus tarkastella asioita uudesta näkökulmasta, edistää muutosta ja saada enemmän aikaan. ↙


GÜLCAN OZAN on vanhempi arkkitehti ja projektipäällikkö Lundén Architecture Companyssa.